Rennen wordt aangeleerd en uitgeoefend op een renbaan.

In België zijn er 3 renbanen:

Je kan al beginnen van jongs af aan te oefenen op hele korte stukjes, waarop we dan vaak nog meelopen zodanig ze zich sterk voelen. Het is wel zo dat ze het niet allemaal even graag doen en je op een bepaald moment moet uitmaken, doet mijn hondje dit graag of niet. Doordat ik beauty en performance doe, is er altijd wel iets waar het hondje zich goed bij voelt dan is baasje ook blij natuurlijk. Ieder hondje heeft zijn capaciteiten en dat moet je respecteren.

Meestal zijn ze bij mij dan toch zeker al 5 mnd oud, vooraleer ik is probeer. De korte stukjes worden dan verder uitgebouwd naar een steeds langere afstand, waarbij iemand ze loslaat en het baasje ze opvangt in de zandbak waar ze toekomen. Wanneer ze bijna volleerd zijn komen ze aan de starthokken van 280m,
waarna ze dan nog de laatste bocht kunnen opschuiven naar 350m.
Wanneer ze mooi rondlopen en uit het starthok vertrekken zijn ze klaar om hun renlicentie te behalen. Italiaantjes moeten zoals alle andere honden ook muilkorfjes dragen bij een wedstrijd. Meestal zijn ze heel erg gefocust op de haas dat de muilkorf niet echt een probleem vormt.

Wat moet je doen/hebben om een renlicentie te behalen:

  • ingeschreven in een stambook
  • 3 x goed rond lopen
  • 15mnd oud zijn

Om de licentie te behalen moet het hondje 3 x goed rondlopen met nog 2 andere italiaantjes waarbij de examinist in het midden moet starten met muilkorf en renshirtje. Dan wordt er gekeken door juryleden of het hondje niet stoort en mooi de haas volgt. Storen is vaak een ander hondje aanvallen of bijna onder de voet lopen. Het is de bedoeling dat het hondje zich door niets laat afleiden en achter de haas loopt. Na 3 x goed rond zonder storen is de renlicentie behaald.

http://www.fci.be/en/Sighthound-Races-Coursing-69.html

Deel deze pagina: