Coursing wordt in het begin ook altijd op de renbaan aangeleerd omdat ze daar leren achter de haas te lopen. Coursing is totaal anders en de italiaantjes vinden deze discipline van rennen wel het allerleukste.

Een coursinglicentie kunnen ze behalen op wedstrijden van coursing of trainingen dit samen met een hondje dat reeds in het bezit is van een coursinglicentie. Ze moeten hiervoor 3x deelnemen voor hun licentie te behalen.  Eenmaal mogen ze alleen lopen,  maar de andere 2 keer met een ander hondje en dit steeds met rendek en muilkorf zoals ze op wedstrijd ook moeten doen. Enkele jaren geleden mochten de italiaantjes nog zonder muilkorf lopen, maar dit is nu spijtig genoeg afgeschaft.

Coursing wordt altijd per 2 hondjes gelopen in een veld. Er wordt een parcour uitgezet met toppen en koord dat wordt rondgebracht door een Quad. (tussen de
400 – 700m) Zo een parcour is vaak heel technisch uitgezet dat de hondjes goed moeten kunnen jagen om de nephaas te volgen, de allerhande bochten en
manouvres maakt. Een coursing is totaal anders dan renbaan. Bij een renbaan is de 1 ste die aankomt is de winnaar. Bij coursing gaat het om veel meer en wordt het hondje serieus op de proef genomen.

Ze worden dan beoordeeld door juryleden op behendigheid, snelheid, doorzettingsvermogen/enthousiasme, uithouding, het volgen van de haas. Het is net zoals show een jury sport.

Italiaantjes zijn zeer goede jagers en ik merk dat naar coursing toch steeds hun voorkeur gaat. Met zijn 2 achter een haas coursen op een soms toch wel moeilijk parcours, want ze zijn tenslotte de kleinste van de windhonden die door het vaak te hoge gras hun haas niet mogen kwijtraken.
Op wedstrijd lopen ze een parcour in de voormiddag en 1 in de namiddag. Naargelang het puntenaantal lopen in de namiddag de 2 beste tegen elkaar, dan 3 en 4 en zo verder. Je weet nooit wie er gaat winnen, want ze lopen allemaal zo fantastisch.

Het enige nadeel aan coursing is dat het gevaarlijk is, vind ik toch. Ze kunnen altijd een dodelijk val maken of iets breken.

http://www.fci.be/en/Sighthound-Races-Coursing-69.html

Deel deze pagina: