Op jonge leeftijd kan je al beginnen meedoen aan schoonheidswedstrijden met je
hondje.

Jongste puppyklasse (4 – 6 mnd)
Puppyklasse (6 – 9 mnd)
Tussenklasse (9 – 18 mnd)
Openklasse (vanaf 15 mnd)
Kampioensklasse (wanneer ze kampioen zijn)

Natuurlijk zijn niet alle honden hiervoor weggelegd en ze moeten het ook willen doen. De meeste van mijn hondjes vonden show wel leuk omdat ze dan natuurlijk nog is extra veel aandacht krijgen, maar ik zeg wel de meeste. Andere vinden het maar niks en zijn angstig of weigeren van hun mooie kwaliteiten te
tonen. Dit merk je heel snel en moet je in het belang van het hondje ook een andere hobby zoeken dat je beide kan beoefenen, misschien wel rennen of coursen of
gewoon samen gezellig gaan wandelen. Ik heb al het geluk gehad dat enkele van mijn hondjes alles leuk vonden, zowel show, rennen als coursing. Soms moet je dan wel een keuze maken, gaan we naar show, of gaan we rennen of coursen.

De mooiste titel is toch wel die van internationaal beauty and performance champion vind ik, dit is de kers op de taart. Zowel mooi zijn en ook nog heel goed presteren met rennen of coursing.

Wat is een show / wat kan je behalen?

Een tentoonstelling (CAC of CAC/CACIB) of show voor rashonden met een erkende stamboom. Deze show wordt georganiseerd door een tentoonstellinggevende
vereniging (vaak verbonden aan een kynologenclub en/of ondergebracht in een stichting) voor alle rassen of een rasgroep, in België is dat Sint Hubertus.

Er zijn twee soorten tentoonstellingen:

  • CAC-tentoonstellingen: hier keurt een bevoegde keurmeester die mag kwalificeren, plaatsen en voorstellen doen voor de nationale kampioenschapsprijs (CAC).
  • CAC/CACIB-tentoonstellingen: hier keurt een bevoegde  keurmeester die mag kwalificeren, plaatsen en voorstellen doen voor de nationale kampioenschapsprijs (CAC) en de internationale kampioenschapsprijs
    (CACIB).

CAC

Certificat d’Aptitude au Championat (Nationale kampioenschapsprijs). Deze wordt toegekend aan de beste reu en de beste teef van het ras mits kwalificatie “uitmuntend”. Jongste puppy’s en puppy’s komen niet in aanmerking voor deze prijs. Een keurmeester stelt de Raad van Beheer voor een CAC aan een bepaalde hond toe te kennen. Het is Sint Hubertus die dit zal bevestigen.

CACIB

Certificat d’Aptitude au Championat International de Beauté (Internationale kampioenschapsprijs). Wordt toegekend aan de beste reu en de beste teef van ieder FCI erkend ras, mits kwalificatie ‘uitmuntend’. Honden ingeschreven in de Jongste Puppyklas, puppyklas, jeugdklas of veteranenklas  komen niet in aanmerking voor deze prijs. Een keurmeester stelt via St.Hubertus aan de FCI voor een CACIB aan een bepaalde hond toe te kennen. Het is de FCI die deze prijs daadwerkelijk bevestigt.

Kwalificaties

Bij de jongste puppy’s (4-6 maanden) en puppy’s (6-9 maanden) kennen we de kwalificatie “veel belovend” (VB), “belovend” (B) en “weinig belovend” (WB).
Bij honden van 9 maanden en ouder kennen we de kwalificatie: “uitmuntend”(U), “zeer goed”(ZG), “goed”(G), “matig”(M), “niet te beoordelen”(NTB) en “diskwalificatie” (D).

Deel deze pagina: